PŘÍPRAVKY Z LUPINOVÝCH BOBŮ A JEJICH VÝROBA

                                       Lupinové boby - CC BY-SA 3.0 - Peeled and unpeeled lupin beans - Vi Cult

Vlastník technologie
Univerzita Hradec Králové

Vynálezci
doc. RNDr. Štěpán Hubálovský, Ph.D.
Ing. Miloš Jelínek, CSc.
Ing. Jiří Jelínek, Ph.D.
prof. Ing. Karel Kolomazník, DrSc.
Ing. Martin Fuchs
doc. Ing. Aleš Horna, Ph.D.

Stav duševního vlastnictví
Patenty č. 305351, 303837
užitné vzory č. 26803, 25001, 25000, 23344

Fáze vývoje technologie
Laboratorní výroba

Kontakt
Mgr. Lucie Bartošová, Ph.D.
lucie.bartosova@fnhk.cz
+420 727 802 314

PŘÍPRAVKY Z LUPINOVÝCH BOBŮ A JEJICH VÝROBA

Úvod

Živinové složení semen Lupiny úzkolisté (Lupina Angustifolia) je výjimečné, má vysoký obsah proteinů (30 – 36%) a rozpustné vlákniny a téměř neobsahuje škrob. Výhodný je navíc obsah tuku a na rozdíl od jiných luskovin se lupina vyznačuje naprostou absencí tzv. antinutričních látek jako jsou např. inhibitory trypsinu a hořké saponiny.

Popis vynálezu

Nabízená technologie zahrnuje potravní doplňky vyráběné z lupinových bobů různými metodami, které jsou také popsány v patentech (hydrolýza). Tyto přípravky mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, vedou ke zlepšení glukózové tolerance, zlepšení stavu inzulinové rezistence, k poklesu glykémie, snížení hladiny cholesterolu a vlivem přítomnosti luteinu a zeaxanthinu mají pozitivní efekt na zrak, protože zabraňuje degeneraci sítnice. Přípravek může být užíván ve formě oleje nebo v želatinových kapslích nebo jako chuťový přídavek do potravin, například do mléčných výrobků, salátových směsí atp. Další využití lupiny je jako extrakt olejové složky lupinových bobů do kosmetických prostředků.

Výhody

Lupina má dobrou rovnováhu „dobrých“ tuků, kterou může lidské tělo využít. Proteiny mají dobrou rovnováhu esenciálních mastných kyselin, které jsou organismem vyžadovány. Množství studií ukazují, že určité proteiny lupiny mají velmi dobré emulgační a zpěňující vlastnosti, proto by mohly být používány například místo vaječného bílku. Lupina má také velmi dobré vlastnosti vázání vody, proto by mohla být používána v produktech jako uzeniny. Na lupinu se lze dívat jako na plodinu schopnou svými vlastnostmi konkurovat sóje. Na rozdíl od sóji má velmi nízký obsah nutričně aktivních faktorů, nízkou alergenicitu a pozitivní dopad na prevenci kardiovaskulárních chorob.

Potenciální využití

Lupiny jsou používány na výrobu dietních produktů s obsahem vlákniny a jsou specifickými proteinovými složkami s vysokou schopností našlehání. Vláknina ze semen lupiny potlačuje chuť k jídlu, má vliv na snížení hladiny cholesterolu, na hladinu glukózy v krvi. Má také příznivý vliv na střevo, protože působí jako látka, která obsah střeva nabobtnává, zlepšuje střevní peristaltiku a zkracuje dobu průchodu střevního obsahu trávicím traktem.

 

Ke stažení v pdf zde: technology summary – LUPINA cj

(obrázek: Peeled and unpeeled lupin beans, Vi Cult, CC BY-SA 3.0)

Komentáře jsou vypnuty.